Oproep good practices 'Sport en Armoede'

item_left

item_right

Oproep good practices 'Sport en Armoede'

hasna

In 2018 leggen we een focus op het thema ‘sport en armoede’ met deze drie doelstellingen:

  • We willen een waargenomen kenniskloof over het thema ‘sport en armoede’ overbruggen.
  • We willen de expertise van een aantal sterke praktijken tonen door deze kenbaar te maken en er waardering aan te geven.
  • We willen tot een optimale ondersteuning komen die beter afgestemd is op de noden en het potentieel van sociale sportaanbieders die aan de slag (willen) gaan met mensen in armoede.

De focus van dit jaar op het thema ‘sport en armoede’ sluit aan op ons werk van de voorbije jaren. Vorig jaar bijvoorbeeld schetste Demos-medewerker Pieter Smets in de blogreeks ‘Sociaal-sportieve praktijken’ een aantal ontwikkelingen in de sportwereld waar de 'traditionele sportclub' plaats maakt voor nieuwe vormen van sportverenigingen.

Dit jaar zal onze nieuwe projectmedewerker Zakayo Wandoloh het thema ‘sport en armoede’ opvolgen. Hij gaat in een eerste fase op verkenning bij een brede waaier van sociale sportaanbieders om te kijken wat voor hen kritische succesfactoren zijn, wat er schort en waar een optimale ondersteuning noodzakelijk is. Enerzijds kijkt hij naar de toegankelijkheid van deze sociale sportaanbieders voor mensen in armoede en anderzijds bekijkt hij de noden voor ondersteuning door bijvoorbeed sportfederaties of lokale sportdiensten.

Hij gaat aan de slag met volgende vragen: Welke zijn de blinde vlekken? Welke maatregelen nemen deze pioniers om hun aanbod toegankelijker te maken voor mensen in armoede? Wat werkt en wat werkt niet? Waarom werkt iets wel of niet? Waar missen sportaanbieders nog steun?

Bij deze vragen willen we graag het woord geven aan de sociale sportaanbieders zelf. Ze zijn de experts. Daarom lanceren we een oproep naar good practices van sociale sportaanbieders om hun verhaal met ons te delen:

Ben je zelf betrokken bij of ken je een sociale sportaanbieder die zich inzet voor mensen in armoede? Een voetbalclub, een CAW, een jeugdwerking, een pleintjesinitiatief, een sportdienst die al sterk werk levert, een federatie die een mooi project heeft uitgebouwd,…?  Neem dan gerust contact op met Zakayo Wandoloh door te bellen naar +32 (0)2 204 07 07 of +32 (0)498 26 48 04. Een mailtje sturen mag ook: zakayo.wandoloh [at] demos.be.

 

Beeld: Dark Dwarf - CC BY-ND 2.0