Dossier over praktijktafel "Uit één mond"

item_left

item_right

Dossier over praktijktafel "Uit één mond"

Dossier

Onder de noemer "Uit één mond" organiseerde Demos  op vrijdag 16 december 2016 (Antwerpen) een praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. 

Context van deze praktijktafel

Uit het onderzoek naar de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie (Demos, OASeS, 2016) blijkt dat de inbreng van mensen in armoede een knelpunt is, en dan vooral bij de kleinere gemeenten. In kleinere gemeenten zijn er vaak geen gesubsidieerde verenigingen waar armen het woord nemen beschikbaar om als partner opgenomen te worden binnen het lokaal netwerk. De zoektocht naar een geschikte armoedepartner verloopt moeilijker, en de draagkracht van zulke partners ligt lager. Maar ook in de grote netwerken, waar meer coördinatoren de stem van mensen in armoede goed vertegenwoordigd vinden, betekent die grotere betrokkenheid niet altijd meer impact.

Hoe kunnen armoedeverenigingen meer invloed krijgen? Hoe kunnen ze hier best bij ondersteund worden? Hoe kan je duurzame participatie opbouwen? Hoe kan je komen tot meer informele ontmoeting tussen mensen en beleid? Hoe kan je daadwerkelijk samen vormgeven aan jeugdwerk-, cultuur- en sportinitiatieven, met mensen in armoede en andere welzijnspartners? In de praktijktafels kwamen praktijken hun ervaringen en tips toelichten.

Demos presenteerde in de inleiding kort de resultaten van het onderzoek lokale netwerken en meer bepaald het luik rond de inbreng van mensen in armoede. Download hier de inleiding.

Ann Hendriks geeft een insteek op het thema vanuit haar ervaring bij Samenlevingsopbouw Gent en haar betrokkenheid bij het project Uitpunt op Wieltjes. Download hier de presentatie.

De tafels

Praktijktafel 1: Werken in een landelijke context

Veel groepen van Welzijnsschakels staan in contact tot het lokaal bestuur, via informele contacten met leden van de gemeenteraad, in dialoog met de maatschappelijk werkers van het OCMW, of door te zetelen in een adviesraad van de gemeente. Op die manier oefenen welzijnsschakels invloed uit op het lokale beleid. Met het project ‘Lokaal Verbinden’ wil Welzijnsschakels vzw de lokale groepen meer invloed laten uitoefenen op het lokale sociale beleid. Hoe pak je dit aan met groepen die werken in een landelijke context? Wat zijn handvaten? Wat zijn de ervaringen van lokale groepen?

Spreker: Welzijnsschakels vzw, Bram Verbiest, programma-medewerker ‘Lokaal Verbinden’, Trees Debusschere (Welzijnsschakel Lede)

Download hier het verslag van tafel 1. 

Praktijktafel 2: De stem van nieuwkomers

Samen DiVers (SDV) is een Oostendse vereniging waar armen het woord nemen, die zich al jaren inzet voor nieuwkomers, vluchtelingen en mensen zonder wettig verblijf. Dit jaar waren ze zowel laureaat van de Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg én waren ze genomineerd voor de Federale prijs voor Armoedebestrijding. Samen DIVers ondersteunt diverse groepen via laagdrempelige projecten zoals de computerklas, de babbelbox, de zomerschool Nederlands voor kinderen en jongeren, …. Verder is er een laagdrempelig open onthaal, een kinderwerking en een aanbod van culturele activiteiten. In themagroepen zoeken ze samen oplossingen en signaleren ze problemen aan het beleid. Hoe kan je de stem van nieuwkomers luider laten klinken in de lokale context?

Spreker: Mieke De Gryse, projectmedewerker samen DiVers

Download hier het verslag van tafel 2. 

Praktijktafel 3: Duurzame participatie opbouwen in een stad

Vzw Wieder (Brugge) is een erkende vereniging waar armen het woord nemen met heel wat beleidservaring op hun teller.  Ze participeren aan overlegmomenten op lokaal, provinciaal, Vlaams, Federaal en Europees niveau. Rond de thema’s Arbeid, Sport, Cultuur zijn er interne werkgroepen met mensen in armoede en niet in armoede. Ook bij Brugge Dialoogstad is Wieder vzw actief betrokken. De werkgroep Brugge Dialoogstad is een samenwerkingsverband tussen verschillende lokale verenigingen en diensten die werken rond armoede, OCMW Brugge en Stad Brugge. De werkgroep is actief rond armoedebestrijding in Brugge en probeert een brug te vormen tussen het lokaal beleid en mensen in armoede. Wat werkt, wat werkt niet?

Spreker: Pascale Cockhuyt, coördinator vzw Wieder

Download hier het verslag van tafel 3.