De Panne

item_left

item_right

De Panne

Lokaal Netwerk

Historiek en doel: De Panne is een kustgemeente van een kleine 11000 inwoners aan de Franse grens die gekenmerkt wordt door verschillende elementen van kwetsbaarheid (werkloosheid, huisvesting, schoolse achterstand, kinderen die in armoede geboren worden, dossier bijzondere jeugdbijstand, aantal mensen met een vervangingsinkomen, aantal alleenstaande ouders met kinderen en senioren) die in heel de gemeente voorkomen, maar geconcentreerd zijn in bepaalde wijken.  Ondanks het feit dat er een concentratie van kwetsbare groepen is, is er relatief weinig contact met de doelgroep. We spreken van verdoken armoede. Er is een uitgebreid aanbod aan verenigingen in de vrijetijdssector. In de gemeente bestond al een overleg van de diensten vrije tijd (cultuur, toerisme, bibliotheek, cultuur, jeugd, milieu, sociale zaken en senioren), maar daarin werd het OCMW enkel betrokken indien relevant voor de agenda. De verenigingen zaten niet bij dit overleg, maar werden vooral via de respectieve adviesraden betrokken.

Het nieuwe netwerk gaat uit van een visie die het sociaal grondrecht op vrijetijdsbesteding onderschrijft. Deze gaat uit van een recht voor iedereen. Dit krijgt niet zomaar vorm. Er moet met ander woorden extra en gerichte inspanningen gedaan worden om kwetsbare groepen van dit recht te laten genieten. Daartoe moet elke mogelijke drempel om te kunnen deelnemen weggewerkt worden. Om daar op afdoende wijze werk van te maken, is de inbreng en de participatie van de doelgroep onontbeerlijk. De aanpak in De Panne bestaat net in het gaandeweg versterken van de inbreng van de doelgroep. Bij aanvang zijn dat de verenigingen Uit de Marge, TAO Armoede en Mama’s voor kinderen.
 

Periode eerste afsprakennota: 2016-2019

Trekkingsrecht: 3.129 euro

Partners: OCMW, gemeentelijke diensten (cultuur, sport, bibliotheek, jeugd, sociale zaken en senioren, kinderopvang, kinderarmoede), Uit de Marge, TAO Armoede, De Link vzw, (Cynthia Hoste), Mama’s voor kinderen

Missie / doelstellingen: Het bestuur vindt dat niet alleen gekeken moet worden om de deelname aan activiteiten voor mensen in armoede te faciliteren. Ook de randvoorwaarden om aan vrijetijdsbesteding te doen, moeten vervuld zijn.
Vandaar dat de optie genomen wordt om de kosten voor mobiliteit en kinderopvang ten laste te nemen. Ook het voorzien van materiaal wordt in aanmerking genomen, aangezien dat een flinke hap uit het budget kan nemen en mensen kan doen besluiten om niet deel te nemen. Ten slotte willen we met aangepaste communicatiemiddelen zorgen voor een grotere bekendheid van het programma en het aanbod bij de doelgroep mensen in armoede en bij de netwerkpartners.

Acties:

Werken aan een uniform en bruikbaar kortingensysteem
Samen werken aan toeleiding naar het vrijetijdsaanbod
Opzetten van specifieke initiatieven voor gezinnen in armoede.
Wegwerken van secundaire voorwaarden om participatie mogelijk te maken.

Overlegmomenten: Enkele keren per jaar + jaarlijkse evaluatie.

Contactpersoon: John Vermote, coördinator kinderarmoedebeleid, john.vermote [at] depanne.be, 058 42 97 78