Roadtrip cultuureducatie 2021: Vrijplaatsen voor jeugdcultuur en kunsten

item_left

item_right

Roadtrip cultuureducatie 2021: Vrijplaatsen voor jeugdcultuur en kunsten

Studiedag
Thu - 21/10/2021 - 13:00 to 17:00

Foto: Larf (c) Henry Ghammache

Hoe ziet de werking van een vrijplaats voor jongeren eruit en wat kan het betekenen voor de doelgroep? Laat je inspireren door expert Matt Fenton van het kunstencentrum Contact in Manchester, dat jongeren in het besluitvormingshart van de organisatie plaatst, en andere Vlaamse initiatieven.

Over de roadtrip cultuureducatie

De roadtrip cultuureducatie van publiq neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen: 10 events i.s.m. 11 boeiende partners en evenzoveel boeiende (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koop je één ticket voor de roadtrip aan en je kiest zelf hoeveel events uit de reeks je bijwoont.

Vrijplaatsen voor jeugdcultuur en kunsten

Op donderdag 21 oktober organiseert publiq samen met NTGent, Larf! en Dēmos een sessie over vrijplaatsen voor jeugdcultuur en kunsten. Hoe bied je als cultuurorganisatie aan jongeren een onderdak aan, waar naar hartenlust geëxperimenteerd kan worden? Hoe initieer je synergie en kruisbestuiving tussen de ideeën van de verschillende jongeren die er over de vloer komen? En hoe kan je die experimenteerruimte een plek geven binnen de contouren en doelstellingen van je eigen cultuurhuis? In dit roadtripevent kom je te weten hoe een vrijplaats voor jongeren het antwoord op deze vragen kan zijn.

Een vrijplaats is zoveel meer dan een fysieke plek waar jongeren het maximale zeggenschap hebben. Het is een plaats waar jongeren verbindingen met elkaar kunnen aangaan en hun ideeën elkaar kruisen, een ruimte waar maatschappelijk engagement en culturele expressie hand in hand gaan, maar ook een plek voor ontmoeting en publieksgerichte activiteiten.

Matt Fenton, artistiek directeur bij het innovatieve kunstencentrum Contact in Manchester, legt tijdens een lezing uit hoe hij dagelijks het reilen en zeilen van het centrum door jongeren laat bepalen. Om na te gaan hoe de doelgroep zelf vrijplaatsen ervaart en wat het voor hen betekent, laten we daarna jongeren en organisatoren van vernieuwende en grensverleggende jongerenwerkingen in Vlaanderen aan het woord. Afsluiten doen we met een onderlinge uitwisseling over het thema.

In 2014 publiceerde Demos ook een boek over dit thema: Tussen Ruimte, Kunst en Kapers. Wat we kunnen leren van het creatief ondernemerschap in ‘vrijhavens’. Je kan het hier downloaden.

Praktisch

Datum: donderdag 21 oktober
Locatie: De Kazematten, Kazemattenstraat 17 Gent. De Kazematten bevindt zich op wandelafstand van Station Gent-Dempoort.

Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2021. Alle info en de inschrijvingslink vind je op de website van publiq.

Indien mogelijk zal deze sessie volledig offline plaatsvinden. Mocht de situatie met COVID-19 in september opnieuw strengere maatregelen vereisen, zorgen we voor een online alternatief. De ingeschreven deelnemers worden hier tijdig van op de hoogte gebracht.