(H)art&society traject Huis Werk

item_left

item_right

(H)art&society traject Huis Werk

Ann

‘Huis Werk’ is een collectief onderzoek van DomestiCity over het schoonmaakpersoneel in universitaire en huiselijke context waarbij samen een waarderend kunstwerk wordt ontwikkeld.   

'Huis Werk' is een traject van Annelies Clerix en Milan Gillard, Schwarz en Peter Westenberg i.s.m. Groep The School vzw, NICC, PXL-MAD en KASK. 

Wie & Wat?

Met het project “Huis Werk” leggen ze de focus op het netwerk van onzichtbare reproductieve werknemers, namelijk poetsmedewerkers. Er wordt een samenwerking aangegaan gedurende anderhalf jaar en door nauw samen te werken is het de bedoeling om een duurzame band op te bouwen die wederzijds productief is. 

Binnen het project is er een grote aandacht voor dialoog en connectie. Om tot een hechte band te komen heb je tijd en ruimte nodig. Daarom beginnen ze met een grondige kennismaking met elkaar en met elkaars werkvelden. Door oprechte interesse en open gesprekken leren ze van elkaar en wordt er een band opgebouwd waardoor het vertrouwd voelt om kennis en problemen met elkaar te delen.  

De interessante insteek van het project is dat de poetswerkers de experten zijn in dit verhaal. De kunstenaars en onderzoekers zetten zich in de lerende positie en willen oprecht bijleren van de poetswerkers om zich zo goed mogelijk te kunnen verplaatsten in de gedachten en gevoelens van de poetswerkers. Het positieve neveneffect van het meewerken uit zich ook in een betere band opbouwen met de poetswerkers. Dit project vertrekt vanuit een hoge nood aan waardering voor de kunst van het schoonmaken, want dit wordt heel vaak niet gedaan. Huiswerk neemt een voorbeeld aan het prijzen van onderhoud tot kunst zoals de werken van Mierle Ladermand Ukeles.  

Door onderhoudswerk als kunst te behandelen, toonde Mierle Laderman Ukeles aan hoe onbetaald huishoudelijk werk zoals schoonmaken en kinderopvang of sanitaire voorzieningen vaak onzichtbaar is voor het publiek. Door het schrijven van het Manifest voor Maintenance Art en het creëren van werken en performances die het verborgen werk zichtbaar maken, werd Mierle Laderman Ukeles een belangrijke figuur in de institutionele kritiek. Haar stukken bespreken de verbanden tussen werk, klasse en geslacht, en hoe de samenleving sommige essentiële banen minder waardeert dan andere. De werken van Mierle Laderman dienen als waardevolle en relevante inspiratie voor het Huis Werk project. 

Waarom?

Naast het kennismaken met elkaar en elkaars werkveld met de nodige dialogen zullen er ook bijeenkomsten georganiseerd worden in de thuisbasis van DomestiCity. Deze momenten bestaan uit een bundeling van een workshop, een lezing, gesprekken en een diner. Deze rijke invulling wordt bijgewoond door alle samenwerkingspartners (onderzoekers, kunstenaars en de experten). Met deze activiteiten willen ze de poetswerkers kennis laten maken met de kunstwereld en hen hierin betrekken. De diverse samenstelling van samenwerkingspartners zorgt voor een waardevolle groep om te debatteren vanuit verschillende perspectieven en disciplines, elke stem wordt als even waardevol beschouwd. 

Door de poetswerkers te betrekken in een kunstproject komen ze op een rechtstreekse manier in contact met kunst. Onze bedoeling van het project is om hen meer erkenning te geven en aan te sporen bij anderen. Het betrekken in een kunstproject kan een gebruiksmiddel hiervoor zijn.  

Het einddoel van dit project is de onzichtbare werknemers zichtbaarder maken en hen de verdiende erkenning en waardering te geven. Met de intentie om bij anderen een verandering van mentaliteit op te wekken die hun gedrag naar de poetswerkers toe zou veranderen.  
Het einddoel gaat gepaard met een trans-disciplinaire eindproduct namelijk een kunstwerk, waarin de waardevolle samenwerking zijn vruchten zal dragen. In een eerste instantie is het de bedoeling om de ervaringen van de onzichtbare poetswerkers te delen aan mensen die niet altijd stil staan bij wat hun job inhoudt. Vervolgens zou het eindproduct een gebruiksmiddel zijn om meer empathie en waardering voor hun te creëren.  

Wie is wie in dit traject

Lees hier.

  • Wil je meer te weten komen over de oproep? Klik hier voor alle info.
  • Hier vind je een overzicht van de 6 trajecten voor (H)art&society.

Sinds september 2018 bundelen Cera en Demos de krachten en delen we ambities wat betreft het realiseren van maatschappelijke impact in het domein Kunst en Cultuur, voordien via Arts in Society Award en het Cera Impulsprogramma, vanaf 2023 via (H)art&society.

Met 400.000 enthousiaste vennoten is Cera de strafste en warmste coöperatie van het land. Samen geraken we verder, beleven we meer en investeren we beter in initiatieven die (het) goed doen en mensen verbinden, in projecten die opbrengen voor ons allemaal. Samen hebben we ’t goed voor elkaar.