Handboek 'Coach' illustreert hoe je voetbal als sociaal-sportieve methodiek gebruikt

item_left

item_right

Handboek 'Coach' illustreert hoe je voetbal als sociaal-sportieve methodiek gebruikt

Boek

Younited Belgium bracht recent een handboek uit voor sportbegeleiders die strijden tegen kwetsbaarheid via voetbal. Het boek is een aanrader voor iedereen die zich interesseert in sociaal-sportieve methodieken. Je leest hieronder meer over het opzet van dit boek en wat je ervan mag verwachten.

Foto: Sien Verstraeten

My team, my home

Younited Belgium, het vroegere Belgian Homeless Cup, bouwde de voorbije jaren een enorme knowhow op rond het gebruik van voetbal als sociaal-sportieve methodiek. De organisatie richt zich naar mensen die expert zijn in het dagelijks overleven. Ze strijden tegen kwetsbaarheid op vlak van huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede of verslaving. Onder het motto ‘my team, my home’ is een voetbalteam de plek waar positieve identiteitsvorming mogelijk wordt. Voetbal wordt op die manier een experimenteerruimte waar deelnemers hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden bijschaven.  

Coaches als spilfiguren

Younited Belgium ondersteunt diverse voetbalteams en organiseert tornooien en events. Tegelijk ontwikkelen ze een vormingsaanbod voor coaches: zij zijn namelijk de spilfiguur die heel wat vaardigheden en competenties moeten bezitten om goed te functioneren in een Younited team. In de eerste plaats is de coach een procesbegeleider, maar er zijn ook andere aandachtspunten.

Het boek bundelt al die aandachtspunten en geeft houvast aan huidige en toekomstige coaches. Mensen die sociaal al erg onderlegd zijn, leren meer over de mogelijkheden van het voetbalspel. Diegenen die al expert zijn in het omgaan met voetballers, komen in het boek meer te weten over de voorgestelde aanpak van voetbal met kwetsbare mensen.

Wat je in het boek leest

'Coach' opent met een hoofdstuk over de spelers, waarna het boek inzoomt op de coach en op verschillende aspecten van coaching. Vervolgens lees je meer over het team, waarbij ook groepsdynamiek en conflictmanagement aan bod komen. Het boek sluit af met de omgeving, die staat voor de verschillende contexten waarin spelers en coaches elkaar ontmoeten en met elkaar aan de slag gaan.

Het boek leest vlot en hands on. Geen grote theorieën, wel concrete tips en de nodige context die je heel vlot meeneemt in de leefwereld en uitdagingen van Younited-teams. Daartussen vind je mooie foto’s die je een mooi beeld geven van de “tous ensemble sfeer” in een Younited-team. Je vindt ook heel verhelderende citaten, waardoor je moeiteloos kennismaakt met de leefwereld van Younited-deelnemers. Volgens ons is het boek een echte aanrader voor iedereen die zich interesseert in sociaal-sportieve methodieken. Ook voor niet-voetballiefhebbers, want het besteedt veel aandacht aan de leefwereld van kwetsbare mensen, groepsdynamica en andere aspecten van teambuilding. Het boek lees je hier.