Dossier Cera Impulsprogramma participatieve kunstpraktijken

item_left

logo Cera Impulsprogramma

item_right

Dossier Cera Impulsprogramma participatieve kunstpraktijken

Dossier

logo Cera Impulsprogramma

 

Met het Cera Impulsprogramma ondersteunden Demos en Cera in de periode 2019-2022 samenwerkingsverbanden tussen organisaties gericht op het versterken van hun participatieve kunstpraktijken. Elk van de zes geselecteerde trajecten kreeg coaching op maat en een budget van 45.000 euro. Dit dossier geeft een overzicht van de ervaringen in elk traject. Daarnaast delen we hun tips voor andere organisaties.

Hieronder vind je per traject alle documentatie, artikels en filmpjes. Of lees alle tips van de 6 trajecten in deze slotpublicatie.
 

DE CONNECTIE - Artistiek werken met nieuwkomers

DE CONNECTIE is het Cera Impulstraject van Fameus en Atlas in Antwerpen. Fameus is een plaats waar vrijetijdskunstenaars samenkomen. Atlas Integratie & Inburgering Antwerpen biedt informatie en ondersteuning aan anderstalige nieuwkomers en organisaties. Hun samenwerking groeide uit de gezamenlijke vaststelling dat nieuwkomers waardevolle culturele bagage meebrengen maar niet makkelijk hun weg vinden naar culturele organisaties, opleidingen en ruimte om die te ontwikkelen en te tonen. Via De Connectie bieden Fameus en Atlas samen een oplossing voor deze uitdaging. Het doel is dat elke deelnemer mentale en fysieke ruimte vindt om een eigen kunstbeoefening te realiseren en om gelijke toegang tot het aanwezige culturele aanbod te krijgen.

  • Bekijk hier het filmpje van De Connectie
  • De Connectie ontwikkelde een gids met leidraad en een mini stappenplan
  • De deelnemende artiesten van De Connectie maakten 3 video's over wat het kan betekenen om als nieuwkomer je weg te moeten zoeken binnen het culturele landschap van Antwerpen. Bekijk de video's hier.
  • Artikel 'Release me of my passport' over co-creatie in een meertalige en meerstemmige groep kunstenaars
  • Het verslag van de sessie over De Connectie tijdens onze afsluitende inspiratiedag.
  • Acht praktische tips van De Connectie lees je in onze slotpublicatie.

De partners van De Connectie: Atlas & Fameus.

 

PARK POÉTIK - De gedurfde participatieve revolutie van een succesvol kunstenfestival

PARK POÉTIK is het Cera Impulstraject van BRASS, dNa Vorst, dNa Sint-Gillis, GC Pianofabriek, GC Ten Weyngaert, Le Centre Culturel Jacques Franck & WIELS. Het vertrekpunt van dit traject is het succesvolle kunstenfestival SupervliegSupermouche. Met de steun van Cera en Demos wilden de partners nieuwe participatieve methodieken uitproberen, ontwikkelen en documenteren. De ambitie is om meer in te zetten op ontmoeting in de openbare ruimte en mensen in een kwetsbare positie actiever te betrekken bij het festival.

De partners van Park Poétik: BRASS, dNa Vorst, dNa Sint-Gillis, GC Pianofa- briek, GC Ten Weyngaert, Le Centre Culturel Jacques Franck & WIELS.

 

 

 

PARTICIPATIE ALS DANSKUNST - Levensecht leren, dansen en werken in Molenbeek

PARTICIPATIE ALS DANSKUNST is het Cera Impulstraject van BUSO Cardijnschool, Centrum West, KU Leuven, Leon, Ultima Vez en Zonnelied. Al enkele jaren werken deze partners samen om diverse doelgroepen te laten genieten van hedendaagse dans in hartje Molenbeek. Dankzij de unieke danspraktijk van choreograaf Seppe Baeyens worden deze doelgroepen met elkaar gemengd zodat een afspiegeling ontstaat van de buurt. Via het traject onderzoeken de partners hoe ze ook op het niveau van hun organisaties meer inclusief en wederzijds kunnen samenwerken over sectoren heen. Zo kunnen nieuwe relaties ontstaan, worden talenten versterkt en wordt de maatschappelijke rol van de partners in de buurt groter.

  • Bekijk hier het filmpje van Participatie als Danskunst
  • Uit het lerend netwerk: 7 tips om beter samen te werken over sectoren heen in participatieve kunstpraktijken
  • Artikel over gezamenlijke talentendag: Participatie als Danskunst haalt talenten uit hun winterslaap
  • Artikel na eerste trajectjaar: Over inclusief samenwerken via hedendaagse dans
  • Methodiek ambities bespreken: Ambities bespreken verhoogt de slaagkans van een samenwerkingsverband
  • Methodiek storytelling: Storytelling vergroot het draagvlak voor participatief werken
  • Artikel 'Op bezoek bij Ultima Vez': “De deur staat letterlijk open”
  • Zeven praktische tips van Participatie als Danskunst lees je in dit artikel of in onze slotpublicatie.

De partners van Participatie als Danskunst: BUSO Cardijnschool, Centrum West, KU Leuven, Leon, Ultima Vez en Zonnelied.

 

VPKJ - Een gedeelde praktijk van samen wonen, werken en leren in grote kunstenhuizen

VPKJ is het Cera Impulstraject van Hogeschool Gent KASK-Koninklijk Conservatorium, Jong Gewei, Kunstencentrum VIERNULVIER. In het najaar 2019 gingen Jong Gewei en Platform-K onder dak bij VIERNULVIER13. Ze kregen studio- en bureauruimte ter beschikking en worden ondersteund in coproducties. Lies Vanborm van VIERNULVIER: “We hebben een sterke geschiedenis van samenwerking. Veel expertise rond participatie zit bij organisaties zoals Jong Gewei en Platform-K. Het leek ons erg fijn om met hen iets structureels op te bouwen, waardoor je elkaar elke dag tegenkomt en sommige dingen natuurlijk beginnen voelen.”

De partners van VPKJ: Hogeschool Gent KASK-Koninklijk Conservatorium, Jong Gewei, Kunstencentrum VIERNULVIER en Platform-K.

 

STUDIO1ROOM - Sociaal-artistiek werken in en met gemeenschapsinstellingen

STUDIO1ROOM is het Cera Impulstraject van jeugd- en kunstenorganisaties Commusaic, JES, Graffiti en Zinnema en enkele gemeenschapsinstellingen. Hun gezamenlijke missie? Jongeren tijdens én na hun verblijf in een gesloten instelling de kans geven om hun artistieke talenten te ontdekken en versterken via duurzame en professionele begeleiding. Het traject zet in op twee pijlers: artistieke workshops in de gemeenschapsinstellingen en het creëren van een duurzaam platform met de hiphopcultuur als fundament. Jongeren bedachten zelf de naam van het traject. Meer dan een kamer hebben zij meestal niet in gemeenschapsinstellingen. STUDIO1ROOM19 maakt van die kamer een studio die jongeren de kans geeft hun verhaal te brengen en in contact te blijven met de samenleving.

De partners in dit traject: Commusaic, Gemeenschapsinstelling De Zande - Beernem, Gemeenschapsinstelling De Zande - Ruise- lede, Gemeenschapsinstelling De Kempen - De Hutten, Graffiti vzw, JES Antwerpen, Open Talentenhuis Zinnema & Vlaams Detentiecentrum De Wijngaard.

 

CURATORENPROGRAMMA - Als burgers mee programmeren

CURATORENPROGRAMMA is het Cera Impulstraject van 30CC, Buurtcentra Leuven, ‘t Lampeke, De Ruimtevaart en TRILL. Dit traject gaat aan de slag met de noodzaak om nieuwe perspectieven binnen te brengen in de programmatie van 30CC en Leuvenaars mee aan tafel te zetten. Zij bepalen mee wat er op het podium te zien is. Via het Cera Impulstraject ontwikkelden de partners een methodisch kader op maat voor participatief programmeren, met specifieke aandacht voor burgers in een kwetsbare positie. Het idee voor De Curatoren van 30CC ontstond in 2019. Intussen lopen er vier deelprogramma’s die elk vanuit het perspectief van een doelgroep zijn opgebouwd in samenwerking met partnerorganisaties. Elk programma heeft een eigen insteek en aanpak.

De partners van CURATORENPROGRAMMA: 30CC, Buurtcentra Leuven, De Ruimtevaart, ‘t Lampeke & TRILL

 

Het Cera Impulsprogramma is een initiatief van Cera en Demos.